Verenigingsnieuws

Continulicht kun je gebruiken bij het fotograferen én filmen. Maar welke continulamp kun je het best kopen? Er is veel keus en een lamp moet passen bij wat jij er mee wilt belichten. Daarom leggen we je uit waar je op kunt letten bij het kopen van continulicht.

 

Waar wil je de lamp voor gebruiken?

Continulicht wordt al jaren gebruikt voor video, maar het wordt steeds meer ingezet door fotografen vanwege het gebruiksgemak en de snelheid. De belangrijkste vraag die je jezelf eerst moet stellen is: ‘Waar ga ik de lamp voor gebruiken?’. Wat voor onderwerpen wil je gaan belichten? Welk licht past daarbij? Voor food- en portretfotografie heb je bijvoorbeeld een andere lamp nodig dan voor het maken van video’s.

Videografie

Bij video is het geluid een belangrijke factor: je wilt een stille lamp met een hoge kleurechtheid en een consistente kleurtemperatuur. Als journalist kun je al iemand op een meter afstand uitlichten met een klein paneel op je camera. Voor het uitlichten van een grote ruimte heb je veel lampen nodig, tenzij de lamp zelf heel groot is. Daarna is het aan jou om te kiezen voor een paneel met kleppen of dat je liever een lamp koopt waar je lightshapers op kunt zetten.

Fotografie

Continulicht kun je ook goed inzetten voor het maken van portretten, productfoto’s én foodfoto’s. Wil je portretten fotograferen met een zachte belichting dan heb je een lamp met een relatief hoog vermogen en een grote oppervlakte nodig. Denk bijvoorbeeld aan een LED-lamp met softbox. Voor voedselfotografie heb je zacht en egaal LED-licht nodig met een hoge kleurechtheid en lage kleurtemperatuur. Eventuele accent lichtjes moeten wel sterk zijn om niet verloren te gaan het grotere geheel.

LED-lamp of daglichtlamp?

Daglichtlampen worden al heel lang gebruikt en zijn ideaal voor het maken van portretten of productfoto’s. Het voordeel is dat deze lampen relatief goedkoop zijn waardoor je voordelig kennis kan maken met het fotograferen met losse lampen. Toch zijn er ook wat nadelen. Zo hebben ze een vaste kleurtemperatuur en kunnen ze alleen aan of uit. De nieuwere LED lampen hebben deze nadelen niet. LED lampen zijn wel wat duurder maar je kan de helderheid en kleurtemperatuur vaak traploos aanpassen. Hierdoor heb je veel meer mogelijkheden en kun je het licht zo instellen zoals jij het wil. Met panelen kun je een ruimte goed uitlichten. Het uitlichten van personen gaat beter met lightshapers zoals softboxen.

Welke continulamp moet ik kopen? - 2

Lampkop of lichtpaneel?

Heb je deze keuze gemaakt voor LED licht maar twijfel je nog tussen een lampkop met losse lightmodifiers of een lichtpaneel? Bedenk dan welke mogelijkheden je wil. Wil je alleen zacht licht wat je met barndoors kan sturen? Kies dan voor een lichtpaneel. Wil je ook wel eens foto’s maken met hard licht of licht aanpassen met light modifiers? Kies dan voor een LED lampkop.

Waar let je op bij het kopen?

Het vermogen

Het vermogen of de lichtopbrengst wordt uitgedrukt in lumen. Niet elke fabrikant meet het vermogen op dezelfde manier. Maar over het algemeen is het zo dat hoe hoger het getal is, hoe krachtiger een lamp is en hoe verder weg je ‘m kunt zetten voor het belichten van je onderwerp. Iemand die dicht bij een sterke lamp staat, heeft namelijk last van het felle licht en ziet lichtvlekken. Daarom raden we je aan om een lamp voor het belichten van personen altijd wat verder weg te zetten.

Afstand tot je onderwerp

De afstand tot je onderwerp is een belangrijke factor, want je ‘verliest’ licht wanneer je de continulamp verder weg zet. Hoe kleiner het oppervlak van de lamp is ten opzichte van je onderwerp, hoe harder de schaduw is. Dus hoe groter de lichtbron is ten opzichte van het onderwerp, hoe zachter het onderwerp belicht wordt. Denk bijvoorbeeld aan een groepsfoto. Wanneer je een groep mensen gaat fotograferen, dan kun je dit beter doen met meerdere studioflitsers dan met een continulamp.

CRI

De afkorting CRI staat voor ‘Color Rendering Index’ en dit staat voor hoe goed kleuren worden weergegeven in vergelijking met daglicht. Hoe hoger het CRI-getal, hoe meer kleurecht het licht is. Hoe dichter het getal bij de 100, hoe kleurechter het licht is. Lampen met een CRI van 95 of 98 zijn heel kleurecht.

Kleurtemperatuur

Als je vaak gemengde lichtbronnen hebt, is het handig om een lamp te kopen met een aanpasbare kleurtemperatuur. Een continulamp met een enkele kleur kan een vermogen hebben van 15.000 lumen, maar een vergelijkbare bi-color lamp kan maar 12.500 lumen als vermogen hebben. Warm licht is sowieso minder fel waardoor je waarschijnlijk eerder naar een lamp met een hogere maximale opbrengst moet kijken. Let er wel op dat ee bi-color lamp altijd minder fel is dan een lamp uit dezelfde klasse met een enkele kleur. Bij een bi-color lamp worden de LED’s namelijk gemiddeld.

Regelbaarheid

De meeste LED continulampen zijn traploos instelbaar. Dat betekent dat wanneer jij aan de knop van de helderheid draait, je de intensiteit van het licht meteen ziet veranderen. Sommige lampen zijn zelfs op afstand regelbaar met behulp van een bijbehorende afstandsbediening, een app voor je smartphone of vanaf een mengpaneel.

Accu of netstroom

Een lamp kan werken op netstroom of op een accu. Professionele modellen hebben een V-mount aansluiting voor accu’s en andere werken met Sony NPF-serie li-ion accu’s. Kijk wat je voorkeur heeft en wat je nodig hebt. Wel is het handig om te weten dat er vaak geen lichtnetadapter of een accu wordt meegeleverd bij een lamp, tenzij je een complete kit koopt. Let hier dus op!

Bekijk continulampen

 

Vrijwilliger bij HCC!fotovideo: wat betekent dat?

HCCfotovideo vrijwilliger

Definitie

Een vrijwilliger bij HCC!fotovideo is iemand die graag foto en video hobbyisten op een positieve manier wil helpen met hun vragen en problemen aangaande de digitale foto- en video-maken, -bewerken en -weergeven wereld.

 

Taken

Onze vrijwilligers zetten zich in voor diverse taken:

 • Bestuursleden:
  • Als eerste zijn al onze bestuursleden vrijwilliger. Zij hebben als taak leiding te geven aan onze HCC!fotovideo interessegroep met ongeveer 4000 leden.
 • Kernleden: keuze uit regio coördinator en/of redacteur en/of vraagbaak:
   • De vrijwilligers hebben hun taak op diverse locaties in het land bij regio bijeenkomsten als coördinator, presentator, helper, of pro-actieve ondersteuning.
   • Zorgen er als redactielid en correspondent voor content van onze nieuwsbrief die regelmatig wordt uitgebracht.
   • Maken presentaties en (laten) verzorgen van demonstratie / presentaties.
   • Dragen zorg voor bijdragen voor onze website https://fotovideo.hcc.nl.
   • Onderhouden contacten met bijvoorbeeld de ROC’s en andere externe organisaties.
   • Bemannen de vraagbaak en vervullen alle andere voorkomende incidentele en structurele taken.

   

  HCC duimpje

Hoe kun je vrijwilliger worden bij HCC!fotovideo ?

 • U kunt zich aanmelden door een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. te sturen met uw motivatie.
 • Door contact op te nemen met een van onze bestuursleden of kernleden, zie hier: https://fotovideo.hcc.nl/contacten.html.

Hierbij enkele ideeën van 'Foto' en 'Video' gerelateerde buitenactiviteiten zoals HCC!Noord-Limburg die reeds in de afgelopen jaren (met eigen reiskostenbijdrage van de leden = kostenneutraal voor HCC) georganiseerd heeft voor de leden van de fotowerkgroep van HCC!Noord-Limburg.

Het uitgangspunt hierbij is steeds het bezoeken van een locatie 'waar je normaal niet makkelijk een bezoek brengt' en die natuurlijk fotogeniek c.q. videogeniek is.

 

 #  Ideeën van 'Foto' en 'Video' gerelateerde buitenactiviteiten
  1   Classic Remise Düsseldorf (Duitsland)
  2  Bruinkoolafgraving Garzweiler (Duitsland)
  3  De Keverberg-Kessel
  4  Dag van de bouw - Stadskantoor Venlo (Cradle-2-Cradle - Energie neutraal gebouw)
  5  Steilrand Venlo natuurwandeling (o.l.v. J. Voss) 
  6  Landschaftspark Duisburg (Duitsland)
  7  Workshop portretfotografie (o.l.v. R.Koelemans)


 

Dagblad De Stentor schreef op 17 oktober 2018 het volgende over het HCC!fotovideo event van HCC!Digimedia:

Stentor over HCCfotovideo 2018 10 17

Wij willen ons graag inzetten om u als fotografen en video-makers te helpen bij het vergaren van kennis over onze hobby's. Via websites van HCC kun je momenteel al toegang tot deze kennis krijgen. Het HCC-systeem van kennis verspreiden en vergaren is misschien wat gecompliceerd, maar als je de weg weet, goed te doen. 

Eén van deze kennisbronnen is de “vraagbaak”. Je vindt die door in de adressenbalk het volgende adres te typen: https://www.hcc.nl/.

Als deze site geopend is klik je in de bovenste menubalk op ”kennis” en dan in het verschijnende menu op “vraagbaak”. In het scherm dat verschijnt vind je een balk “Zoeken”, een blok “Maak een nieuw ticket aan” en een blok “Bekijk een eerder ticket” en een groot blok “Kennisbank” met onderwerpen die voor anderen al eens behandeld zijn. In de laatste kun je een onderwerp aanklikken of je klikt op de onderste regel “Bekijk gehele kennisbank”, in dat geval krijg je een nieuw scherm met een ruimere keuze van onderwerpen en ook weer een ”zoekbalk”.

In deze lijst vind je ook fotografie en video. Als je daarop klikt krijg je verschillende reeds behandelde onderwerpen. Met de twee reeds genoemde mogelijkheden ( maak een nieuw ticket aan) kun je zelf vragen stellen en met de andere (bekijk een eerder ticket) naar de reacties daarop kijken.

Een andere manier om kennis te vergaren is om via de bovenvermelde tab ”kennis” in de menubalk van: ”https://www.hcc.nl/” op “forums” te klikken. Scrol naar beneden en dan kom je bij een groene balk “Multimedia”. Deze groep bevat: Digitale fotografie / digitale video/ geluid / TV/ grafische bewerkingen/conversie/streaming etc.

Deze onderwerpen zijn ondergebracht in drie groepen (Digifoto / HCC!digifotografen / Digivideo en Multimedia Overig).

Tot slot is er nog een weg om kennis te vergaren. Op de Digimedia-site (https://fotovideo.hcc.nl/) vind je regelmatig persberichten over nieuwe producten of programma’s waarmee je je nut kunt doen.